torstai 28. elokuuta 2014

Ulkoseinien maalausta osa 2- toteutus käytännössä

Viime postauksessa kävin läpi ulkoseinien maalausta teoriatasolla. Tänään ajattelin muistella kuluneen kesän harjoittelijoiden motivointia, muutamia talkoopäiviä ja ilta- ja viikonloppuhommia.

Tässä muutamia kuvia lähtötilanteesta (iPadin kuvia, lupaan lisätä kuvia myös kameralta, kunhan sen jostain löydän :) ):





Toukokuussa homman oli määrä alkaa. Saimme äitini kontaktien kautta TAO:sta kolme ensimmäisen vuoden maalariopiskelijaa kolmeksi viikoksi työharjoitteluun. Opiskelijat olivat yritykseni kautta ja minun tehtäväni oli toimia heidän harjoittelunsa ohjaajana. Harjoittelun ensimmäiseksi päiväksi olin onnekseni saanut äitini meille lapsia hoitamaan, joten sain keskittyä opiskelijoiden perehdyttämiseeen. Perehdytyksen pyrin tekemään mahdollisimman ajatellusti ja kerroin heille talon historiasta, maalityypeistä, hengittämättömistä maaleista ja yritin muistaa myös työturvallisuus- ja muut työmaa perehdytykset. Olenhan kuitenkin käynty insinöörien kanssa kokonaisen kurssin tätä varten. :)


Viikkojen aikana opiskelijat saivat poistettua maalia kahdelta seinältä, sekä ovista. Kesken harjoittelun sain vielä neljännen opiskelija, joka keskittyi harjoittelun aikana metallikaiteiden puhdistukseen, sekä yläkerran ikkunan kunnostukseen. Olin tavoitehakuisesti ajatellut, että jos organisoin homman mahdollisimman hyvin, keksin hyvät kepit ja porkkanat ja olen kannustava, tulee ainakin 2/3 talosta skrabattua ja ehkä ehdimme aloittelemaan jossain kohdissa maalausta. Taisin olla hieman optimisti. :) Kolme viikkoa sujui mukavasti ja toivon, että kesälomille lähti neljä harjoittelusta hyviä eväitä saanutta opiskelijaa. Loppupalaverissa opettajan kanssa analysoin tyttöjä ilmeisesti niin perusteellisesti, että opettaja totesi, ettei harjoitteluissa yleensä näin paljon ohjata ja kysäisi olenko harkinnut opettajan töitä.

Kesäkuussa skrabailuinto oli hieman hakusessa, sateiset päivät hidastivat hommaa ja olihan siinä juhannusta ja muuta menoa. Heinäkuussa jatkoimme taas täysipäiväisemmin. Iltaisin jompikumpi oli rapsuttelemassa ja muutamana kesäyönä taisimme yhdessäkin telineillä roikkua. Kahtena viikonloppuna pidimme tahoillamme "talkoot", Mikko veljensä kanssa ja minä opiskelukaverini Marian kanssa. Kiitos talkoolaisille!



Heinäkuun loppupuolella talo oli vihdoin rapsuteltu puupuhtaaksi ja maalaus tuntuikin enää vain pieneltä loppuviimeistelyltä. Ensin käsittelimme seinät homeenestolla. Löysin kellaristamme vanhan homeenestoaineen, jota ajattelin sivellä seinille Virtasen oman homeeneston loputtua. Luin kuitenkin ensin varoituksia pullon kyljestä, joissa mainittiin mahdolllisesta hedelmättömyydestä, sikiövaaroista(ei, en ole raskaana!) ja huolehtimisesta, ettei tuotetta pääse ympäristöön. Kävin ostamassa Virtasta lisää. Siinä luki, että suojahanskojen käyttö suositeltavaa, ei siis pakollista. Varmasti vanhalla home olisi pysynyt pidempään poissa, mutta mieluummin vien pullonjämät ongelmajätteeseen, kuin sivelen talomme seiniin. Hu

Virtasen 4 öljyn maali oli varsin paksua ja jo ensimmäinen maalauskerta jätti peittävän tuloksen. Toinen maalikerta teki pinnasta tasaisemman ja kaikki puun kuultaminen hävisi. Uusi maalipinta näyttää kyllä hyvältä. Sokkelin maalasin rautakaupan sokkelimaalilla, ilman pesua suurempia pohjatöitä. Sävystä tuli liian vaalea. Onneksi sen voi helposti vaihtaa ensi kesänä saunan maalauksen yhteydessä.




Siihen muuten otetaan vinkkejä vastaan! Mitä mieltä muuten olet väristä, tai lopputuloksesta?

2 kommenttia:

  1. Ei hoppu hyväksi... :D Lopputuloksesta tuli todella kaunis! Ihmeellistä miten nopeasti sitä unohtaa miltä jokin asia (kuten vaikka talo) on näyttänyt aiemmin. Ennen ja jälkeen kuvissa on huisa ero, mä muistin että se oli aika saman värinen ennenkin, mut eipäs vaan ollutkaan...

    VastaaPoista
  2. Vähän viiveellä kommentoin, mutta niimpä! Projektikuvia ei muuten ikinä oo liikaa, niiden tuijottelu jälkikäteen on aina palkitsevaa ja aina niitä on liian vähän. :)

    VastaaPoista